Skip to main content

Een les over normen, waarden, fatsoen en keuzes maken, voor kinderen uit groep 8

Twee agenten en een ex-gedetineerde die voor de klas vertellen over normen en waarden, fatsoen, regels en de juiste keuzes maken, dat maak je als leerling uit groep 8 niet iedere dag mee. Op vrijdagochtend 5 april kwamen senior GGP-jeugdagent Guido de Vos, aspirant in opleiding Tinca Pijl en ex-gedetineerde Jessy langs bij groep 8 van basisschool het Windas voor een interactieve les, met als doel om te voorkomen dat jongeren door het maken van verkeerde keuzes in de criminaliteit belanden.

Twee agenten vertellen voor klas aan leerlingen van groep 8.
maandag 6 mei 2024

Maken van de juiste keuze en de gevolgen van foute keuzes

‘Samen met de Peter Faber stichting verzorgen wij deze EPJO-lessen. EPJO is een is samenwerkingsverband tussen de Peter Faber Stichting, het Openbaar Ministerie, het ministerie van OCW en de politie en staat voor Educatief Programma Jongeren, vertelt Guido. ‘De lessen zijn bedoeld voor basisschoolleerlingen van 11 of 12 jaar. Meestal is dit een leeftijd waarop je nog enige invloed hebt. We hebben het met de leerlingen over normen en waarden en te bespreken met ze dat het maken van de juiste keuze belangrijk is voor je toekomst. Dat doen we bijvoorbeeld door ze te vertellen wat het betekent voor jou als je een strafblad hebt en welke gevolgen dat heeft als je later ergens wilt werken en een verklaring van goedgedrag nodig hebt’.

De klas valt stil als ex-gedetineerde Jessy binnenkomt

Halverwege de EPJO-les komt ex-gedetineerde Jessy (33 jaar) de klas binnenlopen. Het maakt in druk op de kinderen, want de hele klas wordt ineens stil en kijkt naar Jessy die plaats neemt op een stoel voor de klas en begint te vertellen over onder meer het maken van keuzes, hoe het is om in de gevangenis te zitten en dat je moet stilstaan bij de keuzes die je maakt. Jessy: ’Sinds 7 maanden werk ik voor de Peter Faber Stichting en kom ik regelmatig op basisscholen langs om mijn eigen verhaal te vertellen, maar wil ik vooral de leerlingen laten weten dat het belangrijk is dat je eerst nadenkt voordat je iets doet. Zodat je stil staat bij de keuzes die je maakt en niet de verkeerde keuzes maakt. En ook dat we allemaal uniek zijn en dus de kinderen ook. Dat betekent dat je waardevol bent, er maar één van jou is en dat je goed met jezelf moet omgaan en zorgen. Dit is ook belangrijk voor je eigen waarde en dat wil ik ze laten inzien’.

Praat erover

Guido; ‘Naast het maken van de juiste keuzes bespreken we ook andere thema’s met de leerlingen zoals drugs en social media en welke negatieve effecten dit kan hebben. Doordat de les interactief is merk je dat verschillende leerlingen met één van deze thema’s op een of andere manier weleens in aanraking zijn gekomen. Nu praten we er in de klas erover, maar een van mijn boodschappen tijdens deze lessen is ook dat je erover kunt praten en je ook voor hulp bij ons terecht kunt’.

Preventie met Gezag (PmG)
Onderwerp(en): Veilig, Leren

Op de hoogte blijven en meedoen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief ‘Beter voor elkaar’ en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in Nieuwland en Oost. Je kunt ons ook altijd een mail sturen of langskomen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief