Skip to main content

‘Het is van belang dat we jongeren perspectief bieden’

Nauw samenwerken met partijen waardoor de leefsituatie van jongeren verbetert en waardoor ze wegblijven bij de criminaliteit, beter weerbaar zijn en een betere toekomst hebben is van groot belang binnen het programma Preventie met Gezag.

Esther en Guido
maandag 12 februari 2024

Op welke manier hebben jullie te maken met het programma Preventie met Gezag?
Esther: ’Sinds november 2023 ben ik werkzaam als Operationeel Expert Wijkagent (OE-W) bij het basisteam van Schiedam. Naast mijn werkzaamheden als OE-W ben ik verantwoordelijk voor het programma Preventie met Gezag. Dit doe ik samen met collega Guido en met beleidsadviseur Bas Bouman.’
Guido: ‘Ik ben werkzaam als senior GGP Jeugd bij basisteam Schiedam en mijn doel binnen mijn huidige functie is voorkomen dat jongeren afglijden in de criminaliteit. Dit kan ik niet alleen waardoor ik de samenwerking zoek met diverse ketenpartners om dit te bereiken. Ik ben van mening dat niemand slecht geboren wordt en het de omstandigheden zijn waardoor sommige jongeren ontsporen. Vanuit het programma Preventie met Gezag (PmG) ben ik vooral bezig om de jongeren voorlichting te geven op scholen om ze te behoeden voor het maken van de verkeerde keuzes. De jongeren die op het verkeerde pad zijn geraakt probeer ik met behulp van de Persoonsgerichte Aanpak (PGA) op het rechte pad te krijgen.
Zo heb ik laatst samen met de officier van het Openbaar Ministerie (OM), die ook betrokken is bij PmG, een waarschuwingsgesprek gevoerd op het politiebureau met een verdachte van 14 jaar in het bijzijn van zijn moeder. Naast het gesprek heeft hij een aantekening gekregen bij het OM. Dat betekent dat wanneer de jongere voor een nieuw feit wordt verdacht en/of aangehouden bij het OM inzichtelijk is dat er al een keer een waarschuwingsgesprek heeft plaatsgevonden, zodat dit kan worden meegenomen in de afdoeningsbeslissing. Omdat de officier en ik beiden betrokken zijn bij PmG zijn de lijntjes kort en dat is erg prettig.”

Wat valt jullie op als je kijkt naar de jongeren in Schiedam en de samenwerking met de verschillende partners?
'Met de meeste jongeren in Schiedam gaat het gewoon goed. Een klein deel van de jongeren en dan met name de jongeren uit wijken met een sociale achterstand lijkt te bezwijken voor het makkelijke geld. Wat mij opvalt is dat jongeren die in de criminaliteit belanden veelal uit één-ouder gezinnen afkomstig zijn. Jongeren worden tegenwoordig geronseld om klusjes te doen die veel geld opleveren. Door het gemak van sociale media wordt dit ronselen een stuk eenvoudiger. Zelf denk ik dat er maar weinig mensen zijn die als crimineel geboren worden en dit leven willen leiden dus het is van belang dat we de jongeren perspectief bieden. In de samenwerking denk ik dat we als organisatie nog te veel naar elkaar wijzen als er dingen niet goed gaan. We moeten juist kijken naar al die dingen die wel goed gaan en vertrouwen naar elkaar uitspreken’, aldus Guido. Esther: ‘De samenwerking met bijvoorbeeld de (wijk)boa’s en jongerenwerk is enorm fijn en zo kunnen we elkaar informeren en ondersteunen.’

Wat kun jij daarin betekenen vanuit jouw functie?
Esther: ‘Vanuit mijn functie kijk ik vooral wijk- of gebiedsoverstijgend naar de jongeren. De rol van Guido, wijkagenten en jeugdagenten is van groter belang. Zij werken dagelijks in de wijk, staan in contact met de jongeren en zijn daardoor een grote informatiebron.’ Guido: ‘In mijn huidige functie heb ik een goede informatiepositie als het gaat om het gedrag van de jongeren op straat. Verder heb ik op het gebied van huiselijk geweld inzage in hun thuissituatie. Er is nog weleens onduidelijkheid over het feit dat ik meer informatie mag delen, zolang het maar in het belang van de minderjarige is. Ik probeer dan ook zoveel mogelijk bij onze ketenpartners aan te geven dat vragen om informatie altijd vrij staat en ik deze informatie in veel gevallen mag delen.’   

Wat merk jij in de dagelijkse praktijk van het programma Preventie met Gezag?
Esther: ’Binnen de taakstelling van de politie doen we al veel rond jeugdpreventie. Wat vooral belangrijk is dat we gezamenlijk met partners de veiligheid en leefbaarheid in de wijken verbeteren met als doel dat er minder jongeren in Nieuwland en Oost in de criminaliteit belanden. Het programma is een hulpmiddel bij het richten van interventies en samenwerking.’

Wat zijn de komende tijd belangrijke speerpunten waar jij je op richt als het gaat om jeugdcriminaliteit?
‘De speerpunten worden met alle partners samengesteld en hierop kunnen we de interventies inrichten. Deze punten richten zich op de vier doelen van het programma; jongeren voelen zich veilig op straat, worden meer weerbaar tegen criminaliteit, risico jongeren worden tijdig geholpen en het vroegtijdig afglijden wordt tegengegaan’, aldus Esther.
Guido: ‘Ik richt mij vooral op vroeg signalering en vroegtijdig interveniëren. Jongeren die strafbare feiten plegen moeten een duidelijk signaal krijgen dat dit niet kan maar tegelijkertijd ook een alternatief of perspectief bieden. Het is vooral belangrijk dat jongeren zich gehoord en gezien voelen en dat zij ook een belangrijke bijdrage aan de maatschappij kunnen leveren.  

Preventie met Gezag
Onderwerp(en): Veilig, Geld en Werk, Gezonde leefstijl, Wonen, Leren

Op de hoogte blijven en meedoen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief ‘Beter voor elkaar’ en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in Nieuwland en Oost. Je kunt ons ook altijd een mail sturen of langskomen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief