Skip to main content

Soms heb je net even iemand anders nodig die naast je staat en je helpt

Sinds september dit jaar kun je een aantal ochtenden Jamila Engeldal, jongerenwerker plus bij Gro-up, vinden op het Lentiz LIFE College in Schiedam, waar ze Mbo-leerlingen tussen de 14 t/m 25 jaar bij haar terecht kunnen met allerlei hulpvragen. Door extra geld vanuit het Programma Preventie met Gezag (PmG) is dit traject mogelijk gemaakt om het jongerenwerk te ondersteunen, zodat jongeren zich positief kunnen ontwikkelen, weerbaar zijn tegen eventuele criminele verleidingen en aan een goede toekomst kunnen bouwen.

Jamila Engeldal, jongerenwerker bij Gro-Up
woensdag 20 december 2023

‘Ik probeer begin eigenlijk iedere ochtend met een rondje langs de klassen om te kijken hoe het daar is. Soms sluit ik aan bij een les, zoals laatst bij een rekenles waar ik plaats neem in de klas en observeer wat er gebeurt’, vertelt Jamila. ‘Ik doe dit bewust zodat ik zichtbaar ben voor de leerlingen en de docenten zodat als er iets is of ik kan ergens bij helpen dat ze weten wie ik ben en ze mij gemakkelijk kunnen aanspreken en de lijntjes kort zijn. Daarbij pak ik samen met een collega ook de intensieve trajecten op vanuit Preventie met Gezag die worden aangedragen vanuit de gemeente en de politie’.  

Achter de voordeur komen

Bij Gro-up zitten we niet alleen op de scholen, maar kun je collega’s van mij in de wijk tegenkomen, de ambulante medewerkers. Zij lopen de pleinen langs om te kijken wat er speelt en of ze jongeren kunnen helpen bij hun vragen. Doordat we veel samenwerken met andere professionals zoals de regisseur jeugd binnen de gemeente hebben we beter zicht op jongeren die extra aandacht nodig hebben. Op deze manier is er vanuit de gemeente verbinding met de jongeren op straat en die op het Lentiz zitten. Zo kunnen we achter de voordeur komen bij de jongeren. Zien we ze op school, in hun vrije tijd en maken we verbinding met het belangrijkste domein van de jongere, thuis’.

Hard maken voor jongeren

‘De hulpvragen waar ik bij help zijn erg verschillend. Laatst heb ik een leerling geholpen bij het aanvragen van studiefinanciering, maar ben ik ook bij een leerling langs geweest die al een tijdje niet op school was verschenen om te kijken wat er aan de hand was. Hij bleek ziek te zijn, maar had dit niet goed doorgegeven aan school. Ik heb toen met hem de afspraak gemaakt dat hij zich ziek moest melden. Dat heeft hij gedaan en daardoor kwam hij niet in problemen met school. Wat mij opvalt is dat het echt een andere generatie is en ze anders leven, ze moeten ook al veel in het leven. Dat is niet altijd zoals we gewend zijn en leidt weleens tot vooroordelen. Maar ik merk op school dat veel jongeren ontzettend netjes zijn en dat je goed met ze een gesprek kan voeren. Ik vind dat we ons hard mogen maken voor jongeren en de extra financiële bijdrage vanuit PmG helpt daar onder andere bij. We zijn allemaal jong geweest en soms heb je net even iemand anders naast je nodig die je kan helpen’, aldus Jamila.

Programma Preventie met Gezag

Het programma Preventie met Gezag is een blijvende aanpak vanuit de gemeente Schiedam waarmee de voedingsbodem voor criminaliteit wordt weggenomen en de weerbaarheid van jongeren vergroot wordt. Naast kansen bieden en stimuleren deze te pakken, is het ook belangrijk grenzen te stellen. Op deze wijze geven we een extra zet aan de huidige inspanningen van de gemeente en haar partners om criminele aanwas te voorkómen, specifiek in Schiedam Nieuwland en Oost.

Programma Preventie met Gezag
Onderwerp(en): Leren, Veilig, Gezonde leefstijl, Wonen, Geld en Werk

Op de hoogte blijven en meedoen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief ‘Beter voor elkaar’ en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in Nieuwland en Oost. Je kunt ons ook altijd een mail sturen of langskomen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief