Skip to main content

'Uiteindelijk is het een taak van ons allemaal om de jongeren en jongvolwassenen op het rechte pad te houden of te krijgen. Geen enkele partner kan dit alleen, daar hebben we elkaar voor nodig'

Binnen het programma Preventie met Gezag werken allerlei partners met elkaar samen om te voorkomen dat jongeren in aanraking komen met de georganiseerde (drugs)criminaliteit en daar verder in afglijden. Eén van deze partners is het Openbaar Ministerie (OM). Vanuit het OM is parketsecretaris Paela Skendaj aangesloten bij het programma PmG. De redactie van de nieuwsbrief sprak haar over haar rol en werkzaamheden binnen het programma.

Paela Skendaj, parketsecretaris bij het OM
maandag 24 juni 2024

Kun je iets vertellen over je rol bij het OM, en wat doe je precies en waarom sluit dit aan bij Preventie met Gezag (PmG)?

Ik werk bij het OM als parketsecretaris. Mijn werkzaamheden bestaan onder andere uit het beoordelen van zaken. Als de politie een onderzoek af heeft, dan sturen zij het einddossier naar het OM. Een parketsecretaris leest dit dossier en kijkt of er voldoende bewijsmiddelen zijn om de verdachte te vervolgen. De parketsecretaris maakt hier een voorbewerking van en bespreekt zijn/haar ideeën met de officier van justitie. Dan wordt er besloten of een verdachte vervolgd kan worden.

Dit sluit aan bij PmG omdat wij bij het beoordelen van de zaak rekening proberen te houden met de omstandigheden van de verdachte. Dit wordt in iedere zaak al gedaan, maar vanuit PmG proberen wij soms net een stapje extra te zetten door bijvoorbeeld extra contextinformatie op te vragen over een verdachte bij de politie. Iedere zaak is weer een uniek verhaal en dat is wat mij ook aanspreekt in mijn werk.

Wat doen jullie concreet nu binnen PmG? Kun je daarvan een voorbeeld noemen?
Momenteel doen we binnen PmG verschillende dingen. Zoals ik net al aangaf proberen wij meer maatwerk te leveren in de afdoening van strafzaken. Een voorbeeld hiervan is dat wij bij een verdachte die over de zaak zwijgt, maar wel over zijn persoonlijke omstandigheden verklaart toch een reclasseringsrapport aanvragen om hem hulp te kunnen bieden. Ook proberen wij vaker in gesprek te gaan met een verdachte om hem te waarschuwen voor de gevolgen van zijn gedrag. Een laatste voorbeeld is dat wij onze sepotbrieven begrijpelijker proberen te maken voor verdachten door meer uitleg te geven over de verdenking en waarom deze zaak geseponeerd wordt. In die brief nemen we dan ook een boodschap of waarschuwing op. PmG is natuurlijk relatief nieuw, dus ook binnen het OM zijn we nog in een proces van uitzoeken en ondervinden wat wel en niet werkt.

Wat merken partners of experts van jullie inbreng?
Wij kunnen bij de politie wat vaker contextinformatie opvragen, omdat zij vaak meer weten over een jongere dan wat er in een dossier staat. Dit komt omdat PmG een programma is waar ook veel wordt geïnvesteerd in preventie. Ook proberen wij de politie vaker informatie te bieden, zodat zij ook goed op de hoogte zijn van bijvoorbeeld de afloop van een strafzaak. Daarnaast heeft de Reclassering bijvoorbeeld de mogelijkheid om voor het opstellen van een rapportage een huisbezoek te verrichten, waardoor een nog beter beeld ontstaat van een verdachte.

Waarom is het voor het OM zo belangrijk om aangehaakt te zijn bij PmG?
Kenmerkend voor PmG is de ketenbrede samenwerking die we verder intensiveren en waarbij we enerzijds oog hebben voor preventie en anderzijds voor gezag. Gebleken is immers dat er niet één panklare oplossing bestaat om ondermijnende (drugs)criminaliteit onder jongeren aan te pakken. Daarvoor hebben we echt alle partners nodig: aan de preventiekant en de gezagskant. Het is voor het OM belangrijk om aangehaakt te zijn bij PmG, omdat deze aanpak voorkomt dat deze jongeren en jongvolwassenen beginnen aan een criminele carrière of verder hierin afglijden met alle gevaren van dien.

Welke resultaten hopen jullie dit jaar te behalen?|
Wij hopen samen met de andere partners een mooi PmG-netwerk opgericht te hebben, waarin we elkaar goed weten te vinden. Daarnaast willen we vaststellen wat er wel en niet heeft gewerkt in onze aanpak het afgelopen jaar. Uiteindelijk willen we de dingen die werken uitrollen in de reguliere processen zodat iedereen dit in strafzaken kan toepassen. Dat betekent concreet voor dit jaar: veel PmG-zaken behandelen.

Wat gaat een jongere in Schiedam hiervan merken? Of een expert? Of partner?
Een jongere in Schiedam zal hier waarschijnlijk niet veel van merken, omdat PmG niet betekent dat jongeren in bepaalde gebieden anders worden behandeld. Een partner zal waarschijnlijk wel merken dat wij als het OM meer de samenwerking zullen opzoeken om te kijken naar de mogelijkheden en zo tot betekenisvolle interventies te kunnen komen.
 

Welke boodschap zou je de lezer willen meegeven?
Uiteindelijk is het een taak van ons allemaal om de jongeren en jongvolwassenen op het rechte pad te houden of te krijgen. Geen enkele partner kan dit alleen, daar hebben we elkaar voor nodig. De samenwerking met alle ketenpartners is daarom essentieel voor het succes van PmG.


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Preventie met Gezag
Onderwerp(en): Veilig

Op de hoogte blijven en meedoen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief ‘Beter voor elkaar’ en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in Nieuwland en Oost. Je kunt ons ook altijd een mail sturen of langskomen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief