Skip to main content

Het verschil maken we op straat

Als wethouder was Doğukan Ergin nauw betrokken bij het Nationaal Programma. Ook is hij een geboren en getogen Nieuwlander. Hij verhuisde vier keer binnen de wijk, altijd in de buurt van zijn geliefde Nolenslaan. Dichtbij goede vrienden en familie.

Doğukan Ergin

De mensen die hier naartoe komen, hebben hulp van anderen nodig.

“Het lukt me niet om even snel over de Nolenslaan te lopen. Meestal maak ik meteen een praatje met de mensen die ik tegenkom. Ik krijg vaak vragen van bewoners, bijvoorbeeld of ik even een brief wil meelezen. Een ondernemer vroeg of ik wilde meedenken over een goede bestemming voor twee pallets dierenvoer. Hij wilde er mensen met een kleine portemonnee blij mee maken. Dat is nou typisch de kracht van de Nolenslaan!

Toen mijn oom uit Turkije langskwam, liet ik hem alle toeristische hoogtepunten in de stad zien. Elke dag kwamen we langs de Nolenslaan. In no time had mijn oom een groep nieuwe vrienden om zich heen verzameld. Ze hielpen hem op de markt met haring kopen en ze namen hem mee naar het theehuis. Het begint vaak met een klein gebaar, na verloop van tijd is er een enorme loyaliteit naar elkaar.

Nieuwe bewoners starten meestal in een sociale huurwoning en kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Na verloop van tijd gaat het beter met nieuwe bewoners. Dan trekken ze weg, gaan ze elders wonen. Ik ben juist een trotse bewoner en onderdeel van de groep mensen die graag in de wijk wil blijven wonen. Dat is niet altijd makkelijk, er moet ook maar net een goede woning beschikbaar zijn. De gemeente stuurt aan op een mooie mix aan nieuwe woningen waardoor mensen in hun eigen wijk kunnen blijven.

Het contact in de wijk wordt steeds informeler, het hoeft niet meer perse in een wijkoverleg georganiseerd te zijn. Het is duidelijk op wie je kunt bouwen, bij wie je terecht kunt. Mensen stropen nu zelf hun mouwen op, ze gaan met elkaar aan de slag. Als het ons lukt om die no nosense mentaliteit van lekker-aan-de-bak ook vanuit het programma in de praktijk te brengen, dan gaan we echt heel veel dingen voor elkaar krijgen.

We hebben altijd aandacht gehad voor Nieuwland, maar niet op de juiste manier. Dat moeten we nu echt anders doen. Het verschil maken we op straat. Ik ben pas tevreden als bewoners in Nieuwland net zoveel klagen als de mensen in andere wijken. Dan hebben ze namelijk ook luxeproblemen, zoals een bekeuring omdat ze twee kilometer te hard rijden. En geen zorgen meer over de dagelijkse praktijk."

Onderwerp(en): Geld en Werk, Veilig, Gezonde leefstijl

Op de hoogte blijven en meedoen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief ‘Beter voor elkaar’ en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in Nieuwland en Oost. Je kunt ons ook altijd een mail sturen of langskomen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief