Skip to main content

Onze school geeft een goed gevoel in de wijk

Onder enthousiaste leiding van Saskia Boxem is Mavo Schravenlant XL in Nieuwland in 12 jaar tijd uitgegroeid van 200 tot 700 leerlingen. De meeste leerlingen wonen in Nieuwland, maar er komen ook kinderen uit Delfshaven. Bij grote beslissingen worden wijkbewoners betrokken. Zo is de schoolbel inmiddels afgeschaft, die was tot ver in de wijk te horen.

Saskia Boxem

Wij stoppen zoveel mogelijk ervaringen in het rugzakje van onze leerlingen.

"Bij de ontwikkeling van onze nieuwbouw is bewust de samenwerking opgezocht met de wijk en de ouderenzorg die naast het schoolplein ligt. Bewoners zijn blij met de uitstraling van onze nieuwe school. Inmiddels weten de kinderen hoe ze veilig de Nolenslaan kunnen oversteken en hoe ze de bewoners geen overlast bezorgen. Ja, de schoolbel is afschaft. Daar hebben we veel wijkbewoners blij mee gemaakt!

Bij de keuzes die we maken houden we rekening met de achtergrond van onze leerlingen. Zo vragen we bijvoorbeeld een lagere ouderbijdrage dan andere scholen. We willen zoveel mogelijk ervaringen in het rugzakje van de kinderen stoppen, daar doen we ons uiterste best voor. Het schoolgeld gebruiken we voor ons schoolfeest, dat is altijd heel tof en knallend. We zorgen altijd voor een leuke artiest, een rapper of iemand anders die bekend is, die betalen we dan zelf. Vorig jaar hebben we nog Broederliefde en de rapper Jonna Fraser op ons schoolfeest gehad. We bieden de kinderen veel kansen buiten het reguliere onderwijs om, zoals workshops gitaarspelen, dj'en of een sport. Dan kunnen ze ervaren wat ze leuk vinden en het later als examenvak kiezen. Ook krijgen we sponsoring voor basketballen met de Yets Foundation.

Dansmavo Schiedam is ook onderdeel van onze school. De leerlingen van deze unieke dansmavo leren hoe ze zichzelf kunnen presenteren en gaan op een positievere manier naar zichzelf kijken, zodat ze veel steviger de maatschappij in gaan. Sommigen gaan zelfs door naar een vervolgopleiding. Wij betalen de danskleding, dansschoenen en de docenten. Omdat we graag in onze eigen leerlingen investeren doen we niet snel iets voor een goed doel. Met COVID ontdekten we bijvoorbeeld dat ongeveer een kwart van kinderen geen laptop thuis had en ook geen internet. Dat was schrikken, we boden zo snel mogelijk leenlaptops aan. Daar geven we liever ons geld aan uit. Initiatieven van de leerlingen zelf ondersteunen we natuurlijk wel van harte, zoals de flesseninzameling voor Turkije. 

Buiten de les signaleren we of er misschien iets aan de hand is met een leerling. Daar hebben we een heel team voor met zorgcoördinatoren, leerlingcoaches, een NLP coach, een overstapcoach voor leerlingen die van school gaan en we werken met gepensioneerden uit de bovenschoolse zorg. Daarnaast kunnen kinderen met sociaal emotionele problemen gebruik maken van een psycholoog van Mentor Plus. Kinderen met een taalachterstand krijgen twee uur per week extra Nederlandse les én een leesboek mee naar huis om samen met hun ouders te gaan lezen.

Ons team van superenthousiaste collega’s zorgt ervoor dat het slagingspercentage hoog blijft. Er zit een persoonlijke drive achter, als ze dat niet voelen gaan ze op zoek naar iets anders. We kunnen hier ontzettend veel verschil maken met alles wat we doen en bedenken, daarom blijf ik met zoveel plezier bij deze school werken. Ik ben er heel trots op hoe de kleine meisjes en jongens die heel schuchter en onwennig binnenkomen, zo trots als een pauw onze school weer verlaten."

Onderwerp(en): Leren, Gezonde leefstijl, Wonen, Geld en Werk, Veilig

Op de hoogte blijven en meedoen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief ‘Beter voor elkaar’ en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in Nieuwland en Oost. Je kunt ons ook altijd een mail sturen of langskomen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief